Garetto en omgeving

Toeren door Toscane

• Chianni 7 km• Pisa 57 km• Siena 80 km• Florence 87 km• San Gimignano 43 km• Lajatico 10 km• Rivalto 9 km• Volterra 31 km• Vinci 63 km• Lucca 98 km• Ceccina di Mare 30 km (strand)

Tussen de wijn- en olijfgaarden op de Toscaanse heuvels treft u het kleine dorpje Garetto. Garetto hoort evenals vier andere kleine dorpjes bij Chianni.Het ligt tussen de befaamde kunst en cultuursteden Florence, Siena en Pisa in. Het is daarom een perfecte uitvalsbasis voor het bezoeken van Toscane en tegelijkertijd heerlijk tot rust te komen.Garetto zelf bestaat weer uit drie gedeelten: Garetto-Alto, Garetto-Nuovo en Garetto. Het zijn alle drie kleine plaatsjes van ongeveer 15 huizen bij elkaar.

Chianni is een authentiek dorpje, het heeft kleine winkeltjes, bakker, slager, pinautomaat en niet te vergeten koffiebar en restaurantjes. Geniet hier vooral vroeg in de ochtend van een cappuccino bij het barretje of in de vroege avond voor een passeggiata en aperativo in gezelschap van de Italianen.

 

Op circa een half uur met de auto ligt Volterra, beroemd om het albast en de eeuwenoude geschiedenis van de Etrusken. Bewonder de prachtige overblijfselen van de Etruskische cultuur te zien; niet alleen in het Museo Etrusco Guarnacci maar ook gewoon in de stad zelf. De zeven kilometer lange stadsmuren zijn bijvoorbeeld gebouwd in de tijd van de Etrusken. Ook de Romeinen hebben hun sporen in Volterra achtergelaten. Wandel langs de overblijfselen van het Romeinse theater, aan de voet van de heuvel waarop Volterra prijkt. Het is een van de best bewaard gebleven amfitheaters uit de Romeinse tijd.

Pisa mag je ook niet overslaan, niet alleen vanwege de beroemde Scheve Toren, maar ook vanwege al het andere moois dat op het Piazza dei Miracoli, het ‘Plein der Wonderen’, te zien is. Slenter zeker ook door het centrum van de stad, met op en om het Piazza delle Vettovaglie gezellige restaurantjes. Pisa is een van de grootste studentensteden van Italië, en dat merk je aan de vrolijke sfeer die op de pleinen van de stad hangt, zeker in mei en juni, als de examens net voorbij zijn.

 

 

 

Ga zeker ook een dagje naar het strand, aan een van de vele mooie stranden aan de Toscaanse kust. Na ongeveer een half uurtje met de auto sta je heerlijk met je voeten in het warme zand.

Wat dacht je van een bezoek aan het originele Vespa-museum in Pontedera?

 

 

 

 

 

 

In Lajatico treft u het Teatro del Silenzio van Andrea Bocelli aan. In zijn geboorteplaats is sinds een aantal jaren een uniek openluchttheater gebouwd. Eenmaal per jaar in de zomer geeft hij er een concert. Maar ook zonder concert is het een bezoek waard. Het openluchttheater staat in een schitterend landschap. De kleurrijke borden door Lajatico wijzen u gemakkelijk weg.

San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn in de twaalfde en dertiende eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad zo'n zeventig torens. In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend vanwege diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de route werd verlegd doordat er een pestepidemie uitbrak. Dit betekende een economische ondergang en het behoud van een middeleeuwse karakter voor het stadje. In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van de UNESCO. San Gimignano is een van de bestbewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de meest bezochte steden.

Siena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Siena. De stad geeft een zeer goed behouden middeleeuws stadsbeeld en een bijzondere geschiedenis weer. Dit maakt de stad tot een grote toeristentrekpleister. Sinds 1995 staat de historische binnenstad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Twee keer per jaar vindt er een paardenrace plaats genaamd 'Palio delle contrade'. De race wordt gehouden op 2 juli en 16 augustus. De 'Palio delle contrade' is een belangrijk evenement voor de stad. Zo luidt een Italiaans spreekwoord: "Chi dice Siena, dice Palio." Dit betekent: "Wie Siena zegt, zegt Palio." Dit betekent dat de twee zaken zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn dat men het een niet zonder het ander kan noemen.

Florence is de hoofdstad van de provincie Toscane en de cultuurstad bij uitstek. Als u Florence een dag bezoekt zult u zeker keuzes moeten maken wat u wilt gaan zien. Hier is de renaissance in al haar faccetten terug te vinden. Hier zijn paleizen, kerken en kunstschatten in overvloed. De meesten van deze kunstschatten zijn te danken aan de eeuwenlange heerschappij van de bankiers 'de Medici'. Deze familie had een grote belangstelling voor de schilder- en beeldhouwkunst, arhitectuur en literatuur.

Hieronder worden een aantal hoogtepunten van Florence genoemd:

Duomo

(Santa Maria del Fiore) Het symbool van Florence is de roodbruine koepel van de Santa Maria del Fiore, ook wel de Duomo genoemd. Er is een mogelijkheid om te klimmen naar de top van deze koepel. Een spannende klim, maar u wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Galleria degli Uffizi

Het Uffizi is het belangrijkste museum voor de renaissance schilderkunst. Hier zijn verschillende belangrijke schilderijen te vinden zoals 'de geboorte van Venus' door Botticelli. Probeer niet alles achter elkaar te bekijken, want dan wordt u overdonderd door de veelheid aan meesterwerken. Het is ook aan te raden om van tevoren een kaartje te kopen of te reserveren op internet.

Piazza della Signoria

Het centrum van de stad en het mooiste plein van Florence. Staande op dit plein waant u zich bijna in de middeleeuwen. Het is ook een plein met een historische betekenis. Zo werd de ketter Savonarola hier op de brandstapel ter dood gebracht.

Galleria dell'Accademia

Zeker in het hoogseizoen zult u moeite hebben een glimp
op te vangen van dé trekpleister van de Galleria dell’Accademia namelijk de David van Michelangelo. Toch is dit een must als u Florence bezoekt en er zijn ook andere beelden van de meester te zien.

Ponte Vecchio

De oudste brug van Florence werd gelukkig gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. De loopgang erboven (corridor) werd aangelegd op verzoek van de familie 'De Medici' zodat zij niet in contact kwamen met het gewone volk. Santa Croce In de gotische basiliek Santa Croce liggen de helden van de renaissance begraven: Michelangelo, Galileo Galilei en Machiavelli. Palazzo Vecchio Het Palazzo Vecchio heeft schitterend versierde zalen die de macht van de familie 'De Medici' moesten onderstrepen. Daarnaast is er een zaal met 53 landkaarten, die een mooie kijk geeft op de geografische kennis in de middeleeuwen.